Provedení sestavy Dlouhá pěst

Stojíme uvolněně, s rukama podél těla, a díváme se dopředu. Provedeme úklonu.

Zhluboka se nadechneme a během výdechu přikrčíme napnuté ruce před sebou. Během výdechu provedeme zároveň 3 věci. Ukročíme levou rukou doleva, do stejného směru prudce vytočíme hlavu, zatímco se nám ruce zaťaté v pěst dotýkají kyčelních kostí. V této pozici, stejně jako i ve všech následujících, setrváme asi 2 sekundy.

Levá noha vykročí ve směru pohledu tak daleko, dokud nám ohnutá kolena netvoří pravý úhel a pravá noha, která se nepohne z místa, není natažená. Paty a špičky se dotýkají země. Špičky obou nohou směřují přímo před sebe. Tento postoj se nazývá levý útočný. V tomto postoji udeříme pravou rukou před sebe, zatímco levé ruka se stále nachází u kyčle.

Přeneseme váhu na levou nohu a zadní (pravou) nohu vykopneme před sebe. Stále stojíme na levé noze (pravá je po kopu ve vzduchu pokrčená a slouží jako štít). Levou rukou provedeme přímý úder a pravá se vrátí ke kyčelní kosti.

Nyní položíme pravou nohu před sebe a vytočíme tělo i špičky doleva. Měli bychom být zády ke směru, z něhož jsme začínali sestavu provádět. Nacházíme se v širokém postoji. Chodidla jsou rovnoběžná a špičky míří dopředu. Tento postoj se nazývá boční. Pravá ruka provádí úder do pravé strany. Na stejnou stranu také otočíme hlavu. Levá ruka je napnutá nad námi a prsty dlaně jsou vytočené ve směru úderu pravé ruky.

Spustíme ruce podél těla, zároveň otočíme hlavu před sebe a přisuneme pravou nohu k levé.  Zhluboka se nadechneme, vydechneme a úklonou ukončíme sestavu. 

Petr Hlinka