Popis obrázku Josefa Lady - Pustowková

Popis obrázku Josefa Lady

 

Jako každý obraz Josefa Lady i tento ve mně vzbuzuje klidný dojem. Avšak toto černobílé provedení může působit chladně, a není tedy zcela možné popsat jej do detailu.

 

Staré domy s neobvyklými tvary střech a štíty nám prozrazují krásu dávné architektury v malebné vesničce Hrusice. Je tma. Všichni už spí. Pouze voda proudící v řece vytváří vlny na povrchu a vrba se klátí ve větru. Malý, nenápadný most v pravém dolním rohu umožňuje lidem bezpečně přejít na druhý břeh. Podle holých stromů, které obklopují úzkou cestičku směrem na kopec, můžeme usoudit, že se jedná o chladný podzim.

 

V popředí stojí ponocný, oděný do tmavého kabátu, vysokých holínek a s beranicí na hlavě. Opírá se o svou hůl, a tak je zřejmé, že se jedná o staršího pána. Ve své pravé ruce drží lesní roh, kterým oznamuje obyvatelům půlnoc. Je také připraven ohlásit blížící se nebezpečí nebo požár.

 

Pokud chceme vyjít na vrchol kopce, nemůžeme minout po cestě řadu stromů, které již ztratily své kouzlo, a tak jen vytváří zanedbaný pohled. Na konci této úzké cestičky se nachází vstupní brána, strážící krásný bílý kostel, kolem kterého se rozprostírá historicky významný hřbitov s kapličkou. Za kostelem se táhnou opět další a další kopce, lemující celou vesnici. Kvůli noci však není zcela vidno, co přesně se v dáli nachází.

 

Na tmavé obloze se třpytí hvězdy, které nakonec dodávají obrázku příjemný dojem pozdního večera. I když podzim není mé oblíbené období, určitě bych alespoň na chvíli ráda unikla rušnému městu a toulala se touto krajinou pod širým nebem.