Popis obrázku Josefa Lady - Pospěchová T.

Popis obrázku Josefa Lady

 

Tento obraz Josef Lada namaloval v roce 1942. Obraz zachycuje malou vesničku. V pozadí se nachází kopec a na tomto kopci se tyčí kostel, který je ozdobou každé vesnice. Kostel je obehnán cihlovou zdí, která zároveň ohraničuje hřbitov. Před kostelem i za kostelem roste jeden strom. Strom u zadní části kostela sahá až k vrcholu střechy kostela, v přední části se zdá být trochu nižší. Ke kostelu vede cesta, lemovaná nízkými stromy, momentálně holými.

 

Pod kopcem je postaveno několik domů. Všechny mají světlou omítku, ale přesto je každý úplně jiný. Před těmito domy se nachází rybník. Rybník je dokola lemován velkými kameny. Na jedné straně břehu rostou dvě vrby a kousek dál vysoký štíhlý strom, který není na obraze zachycen celý.

 

V popředí vidíme tmavou postavu muže. Jedná se o ponocného neboli nočního hlídače, který má za úkol hlídat vesnici a upozorňovat lidi na případné nebezpečí. Muž má na sobě dlouhý tmavý kabát, který mu sahá až pod kolena. Na nohou má vysoké tmavé boty, jejichž přesnou výšku skrývá kabát. Hlavu má krytou tmavou čepicí. V levé ruce svírá dlouhou hůl sloužící k jeho vlastní obraně. V pravé ruce drží roh, na který právě troubí.

 

Obraz zachycuje noční krajinu. Obloha je tmavá, bez mraků a jedinou ozdobou jsou zářící hvězdy. Počasí se zdá být chladné, soudě podle oblečení muže, ale panuje bezvětří. Stromy i rybník jsou klidné. Roční období připomíná končící podzim. Stromy jsou opadané, bez jediného listu na větvích. Venku není kromě ponocného živé duše, protože obyvatelé vsi spí. Všude panuje ticho a klid.