Popis Ladova obrázku - Varechová

Popis Ladova obrázku

 

Obrázek nakreslil známý česká malíř Josef Lada už v roce 1942, tedy během druhé světové války. Na obrázku vidíme část vesničky ve večerních hodinách, protože na obloze už vyšly hvězdy. Obloha je jasná a bez mraků. Pochmurnou a chladnou atmosféru ještě více podtrhuje šedá barva obrázku. Roční období připomíná konec podzimu nebo počátek zimy.

 

Výrazný je kostel stojící na kopci, který je vyobrazen společně s hřbitovem, skrývajícím se za mohutnou zdí, nad níž vykukují vrchní části křížů každého z hrobu. Za kostelem se rozpínají hory společně s lesem, o který se stará lesník a jeho rodina už po dobu několika let. Všichni bydlí v malebné chaloupce na kopci přímo pod lesem.

 

Nelze si nevšimnout cesty vedoucí skrz vesnici až ke kostelu a hřbitovu. Domy, typické pro Ladovy kresby, vypadají, že jsou postaveny blízko u sebe. Stavení mají světlou omítku, tmavou doškovou střechu a spousty oken. V žádném z domů neprosvítá světlo přes okena, tudíž je jasné, že pán stojící v popředí obrázku oznamuje lidem ve vesnici, že již nastala půlnoc. Ponocný je oblečen do tmavého teplého kabátu, protože během jeho služby jistě ještě přituhne. Hlídá klidný spánek obyvatel vesnice a je připraven zatroubit v případě nebezpečí nebo požáru.

 

Výrazným prvkem na obraze je rybník uprostřed vesnice, oddělující jednotlivé domy naproti sobě. Rybník je dokola ohraničen velkými kameny a dvěma vrbami. Stromy bez listí na každém rohu dávají vesnici to správné kouzlo. Představuji si šťastné rodiny u krbu ve vyhřátých chaloupkách, kterým vůbec nic nechybí. Jsou pokorní a za vše vděční. Ve vesnici panuje klid a ticho, které Lada na obrazech umí vždy skvěle zachytit.