Popis Ladova obrázku - Pytlík

Popis Ladova obrázku

Tento obraz je krásným příkladem jednotnosti Ladovy tvorby. Pravděpodobně jde o vesnici v Čechách, v podhůří nedalekých hor. Velikost vesnice nelze jednoznačně určit, protože sám autor zabírá jen velmi omezený pohled na vesnici. V pozadí vyniká kostel, ale diváka na první pohled spíše zaujme nová fasáda jednoho z domů na návsi. Styl selského baroka tohoto domu svědčí o významném společenském postavení jeho obyvatel, ale také narušuje jednotný vzhled vesnice, protože ačkoli jsou ostatní domky dobře udržované, působí mnohem starším dojmem.

Vesnicí protéká malá říčka, a protože se nejspíš nacházíme na přelomu podzimu a zimy, je v ní málo vody. Dvě staré, věkem pokroucené vrby vypadají, jako by byly starší než polovina budov ve vsi. Ale i přesto jsou její přirozenou součástí. Kostelík v pozadí je dobře udržovaný, kvůli této budově na kopci se sem sjíždějí lidé z mnoha okolních vesnic. Mohutná brána a zeď skrývají přilehlý hřbitov před zrakem vesničanů.

Jediná postava na obraze, ponocný, nám dává poměrně přesnou postavu, ve kterou denní dobu se nacházíme. Těžký zimní kabát nočního hlídače, spolu s holými stromy, potvrzuje naši domněnku o přelomu podzimu a zimy. Noc je harmonická, tichá a s příchodem sněhu bude ještě tišší. I teď však zanikne šumění větru i lesa a jemný hlas přírody spánek nikomu neruší. O to se stará ponocný, ale to je jeho práce, za niž je placený.

Pokud něco celkově tento obrázek vystihuje, pak je to klid. Vůbec není v pohybu. A snad s výjimkou ponocného se do rána ani nic nepohne. Vlastně to vypadá, že se už nikdy nic nepohne, že vesnice zůstane stejná nejen na obraze, ale i ve skutečnosti.