Popis Ladova obrázku - Macoszek

Popis Ladova obrázku

 

Když se na tento obrázek podívám, vybaví se mi jméno slavného českého malíře Josefa Lady. Obraz ve mně vzbuzuje pocity klidu, štěstí a harmonie. Uvolněná vánoční atmosféra, šířící se typickým středočeským městečkem, působí poněkud pohádkově a idylicky.

 

Hned první věc, které si na tomto obrázku všimnete, bude pravděpodobně muž střední postavy, oděný do teplého zimního kabátu s čepicí na hlavě a holí po boku, který ve své pravé ruce drží roh. Asi zrovna troubí, aby upozornil obyvatele městečka na příjezd nějaké velevážené osoby nebo na noční klid.

 

Můžete si taktéž povšimnout, že středem městečka protéká klidná, chladná řeka, ve které se jen stěží v tomto ročním období budou nacházet nějaké ryby. Řeka působí opuštěným dojmem, jako by se v ní nenacházel žádný život. Břehy řeky lemují kameny větších rozměrů a pravděpodobně chrání řeku před jejím rozvodněním. Na okraji řeky si můžete povšimnout dvou ne moc statných, do nebe se tyčících vrb.

 

V pozadí se nachází vysoké hory, na kterých neroste žádný strom ani keř. Avšak pokud se podíváte trochu blíže, nemůžete přehlédnout monumentální stavbu kostela, který pochází pravděpodobně z 18. století. Kostel se nachází na samotném vrcholku kopce a je ze všech stran obklopen hřbitovem. Místo posledního odpočinutí obyvatel vesnice je ohraničeno vysokým kamenným plotem.

 

V popředí se nachází řada domů se sedlovou střechou, pravděpodobně pouze ze slámy a dřevěných trámů. Avšak každý z nich je originální a každý má svůj dvorek s oplocením. Všechna okna jsou členěna na šest tabulek a rozdělena pomocí dřevěného trámu. Buď jsou natřena na bílo, nebo je zachována jejich původní přírodní barva. Všechny tyto detaily je dokreslují idylickou atmosféru jakoby pohádkové české vesnice, která se právě ponořila do tmy.