Popis Ladova obrázku - Král

Popis Ladova obrázku

 

Na obrázku je zachycena vesnice namalovaná Josefem Ladou  v roce 1942. Černobílý obraz působí na první pohled velmi klidným až melancholickým dojmem. Opadané větve stromů, jasná noční obloha a chladné podzimní počasí napomáhají zpomalení scenérie, která je už tak unavená a připravená na změnu ročního období. Osazení krajiny činí Ladův obraz velmi typickým, a tak není pochyb, že se jedná o českou krajinu.

 

V popředí vidíme ponocného, který oznamuje půlnoc troubením na svůj mohutný roh. Ponocný je velmi teple a jednoduše oblečen do dlouhého koženého kabátu, který mu téměř zakrývá nohy. Kord upnutý na opasek působí nebezpečně. Zády otočená postava ponocného stojí na rozblácené cestě, kterou lemuje zamrzlá říčka směrem do středu vesničky.

 

V domech je zhasnuto, a tak není pochyb, že všichni obyvatelé vesnice pravděpodobně spí. Stavby se vyznačují obyčejnými kamennými zdmi, kterým dodává bílá omítka určitou tradiční důstojnost. Z dřevěných střech, které jsou pokryty pálenými taškami, občas vykoukne jednoduchý cihlový komín. Okna a okapy domů, které jsou také ze dřeva, působí zastarale. Díky prvkům, jako jsou například spirálovitě zatočené okapy, kamenné zapuštění struktur a celková prostota tehdejších staveb, působí domy i obraz celkově historickým dojmem.

 

V pozadí září hvězdy nad vrcholky hor a jejich štíty. Nejbližší vrchol jedné z mnoha vrchovin zabírá kostelík, ke kterému vede úzká strmá cesta, osázená malými stromky. Stromy jsou momentálně holé, protože listí z nich již opadalo. Kostelík s jednou věží a skromným hřbitovem je obehnán zídkou proti divoké zvěři, a tak mohou hroby nebožtíků zůstat netknuty. Vše působí idylicky a pohádkově. Taková je Ladova malba.