Popis Ladova obrázku - Bystroňová

Popis Ladova obrázku

 

Na tomto obrázku můžeme vidět nádhernou malbu významného českého malíře Josefa Lady. Josef Lada byl nejen malíř, ale také autor spousty dětských knih. Obraz zachycuje malebnou českou vesničku, která se právě ponořila do klidné noci.

 

Atmosféra tohoto obrazu je pochmurnější a pravděpodobně jde o zachycení této krajiny v zimním období. Na pozadí této nádherné malby se nachází pár staročeských domů. Některé domy mají architektonicky tvarované vysoké štíty a staré dřevěné okenní rámy. Střechy těchto domů jsou ze slámy svázané do otepí, vrstvených na sebe. V žádném obydlí se nesvítí, jejich obyvatelé už tvrdě spí.

 

Za domy se na kopečku tyčí kostelík se hřbitovem, obklopeným dřevěným kříži, památkami na zesnulé. Na kopečku podél cesty, vedoucí až k vrcholku, je vysázeno pár stromů – momentálně jsou holé, bez listí. Uprostřed malby postává půlnoční trubač, který troubí na svůj roh. Ponocný vypadá jako obtloustlý muž. Na sobě má zimní kožich, na hlavě beranici, na rukou rukavice a v levé ruce hůl. Stojí tam úplně sám, jen se svým rohem. Zřejmě zrovna ohlašuje noční klid a je jistě také připraven zatroubit, kdyby se blížilo nebezpečí nebo v některém z domů začalo hořet.

 

Vedle ponocného se rozprostírá velký rybník. V rybníce určitě bydlí i vodník s různými rybami. Možná je tam s ním i jeho kmotr kapr, tak jak to v ladovských pohádkách už bývá. Na břehu rybníka můžeme vidět starou dřevěnou lávku a vedle ní košatou vrbu s dvěma dlouhými větvemi. Podle hvězd na nebi a trubače je zřejmé, že je na malbě zachycena noc.