Popis Ladova obrázku - Bužek

Popis Ladova obrázku

Vesnička, kterou můžeme vidět na obrázku, je klasickou ilustrací mého oblíbeného autora krásných českých pohádek Josefa Lady. Obrázek byl nakreslen v roce 1942, avšak myslím si, že do této doby nezapadá. Do doby, kdy v celém světě zuřila válka a skoro nikde nebyl klid, troubí na poklidné návsi obecní sluha v lehkém letním kabátu půlnoc. Co si pamatuji z knih o kocouru Mikešovi, vesnice by mohla odpovídat Hrusicím, ve kterých Mikeš bydlel.

Tak jako v každé vesnici, i v této se nachází kostel na nejvyšším místě. Je obehnán zídkou, na které je stará vápenná omítka a také kousky mechu, které se pomalu škrábou od země. Z návsi lze také spatřit bránu ke kostelu a malé kříže, které jsou na hrobech. Proto bude určitě i kostel obehnán hřbitovem.

Když sejdeme po staré, hliněné cestě dolů na náves, můžeme spatřit malý rybníček se stavidlem a starou vrbou, na které po nocích pokuřuje svou dýmku vodník a vyhlíží měsíc. V rybníku bude dozajista mnoho ryb, což by mohla také být obživa pro místní obyvatelstvo. Přes zimu slouží tento rybníček také jako kluziště pro místní děti. Voda z rybníku bude svedena do mlýna, který vesnici zásobuje moukou. Okolo rybníčku jsou pak krásné domy, některé se zdobenými štíty a s nádhernými šindelovými střechami, ve kterých však už každý spí a nikde nesvítí ani malé světýlko.

V celé vesnici převládá noční klid, nejspíš je letní období, avšak tato noc nebude moc teplá jako ostatní horké dny. V dálce jsou temné lesy a vysoké kopce, nad kterými září prastaré hvězdy a souhvězdí. Vesnice však bude přes den dosti živá, na loukách budou pasáčci, na návsi budou trhy a na každém dvorku se bude pracovat.