Návod na výrobu lepenkového stromu

Budeme potřebovat vlnitou lepenku tloušťky 4 mm a disperzní lepidlo. Vhodnými nástroji na výrobu stromu jsou zalamovací nůž, nůžky, tavná pistole a miska s vodou.

Lepenkový strom sice nemá široké využití, ale pro dokreslení atmosféry se hodí jako dekorace do všech interiérů. Nejprve si vyřízneme podkladní desku, cca 7,5 cm x 7,5 cm. Pro kostru kmene vyřízneme pás lepenky cca 25 cm dlouhý a asi 0,5 cm široký. V případě jiného měřítka 1 : 100 si rozměry vypočítáme dle skutečných rozměrů stromu. Pásek nalepíme tavnou pistolí na podkladní desku.

Pokud při dalším postupu nechcete příliš znečistit sebe ani své okolí, použijte rukavice a přikryjte si pracovní plochu novinami. Následně si nařežeme libovolný počet obdélníků rozměrů cca 8 x 2,5 cm a 10 x 5 cm. Další strany obdélníků musejí být rovnoběžné s vlnkami lepenky.

Tyto obdélníky poté na 3 minuty máčíme ve vodě. Pak opatrně rozložíme lepenku na 2 vnější obdélníčky. Vlnitou výplň s rozměry 10 x 5 cm rozřežeme na rozměry cca 5 x 1 cm. Zbylé vnější obdélníky dáme zpět. Navlhčené části vlnité výplně potom mezi prsty opatrně stočíme do tenkého, podlouhlého válečku. Čím tenčí a delší, tím lépe, i ty hrubé však budeme potřebovat. Vše necháme pořádně zaschnout.

Nejlépe následující den přilepíme největší „větve“ na kmen. Můžeme si je dobarvit, a tím je i zpevnit, ovšem vyschlá lepenka dobře drží při sobě, větve není třeba nějak jinak fixovat. Zbylé vyschlé obdélníčky několikrát pomačkáme a zase vyrovnáme, čímž dostanou strukturu kůry. Následně jimi polepíme kmen tak, abychom zakryli nový vnitřní pásek.

Zbývající obdélníčky příčně nastříháme na velmi tenké pásky, které lepíme k menším větvím. Takto dokončené větve umisťujeme na kmen a hlavně na nosné větve. Lepidlo velmi dobře drží. Pokud máte krátké a hrubé větve, slepte dvě dohromady, vznikne dobrá nosná větev.

Posledním bodem je opatrné stržení vrchní vrstvy z dalšího kmenu lepenky. I když se to nepovede dobře, nevadí, protože potřebujeme jen tenké okraje nepodařeného pokusu o oddělení. Tyto tenké okraje trháme na malé kousky a maskujeme jimi viditelné spoje za kmenem a ve větvích. Stačí k tomu pouze tenká vrstva lepidla rozetřená po celé ploše této záplaty.

Jan Pytlík