Návod na sedlání a uzdění koně

Před zahájením jízdy potřebujeme připravit svého koně. Po důkladném očištění koně můžeme přistoupit k sedlání, které vždy provádíme dříve než uzdění. K sedlání koně potřebujeme podsedlovou deku, gelovou podložku a sedlo, k němuž je většinou připevněn i podbřišník. Někdy se používá i tzv. martingal, který slouží k tomu, aby kůň nedával hlavu moc vysoko. K uzdění potřebujeme jen samotnou uzdu, která se také skládá z několika částí.

Nejprve na hřbet koně položíme podsedlovou deku, která má začínat u kohoutku koně. Poté položíme na deku tzv. gelovou podložku, která zabraňuje tlaku sedla na hřbet koně. Ted už můžeme vzít sedlo a opatrně ho dát na zbylé dvě vrstvy. Následující krok je velmi důležitý. Uchopíme podsedlovou deku, podložku i sedlo najednou, zvedneme a položíme zpět na koně ve směru růstu srsti. Poté můžeme zapnout podbřišník, který je dobré zapínat na první dírku, tedy tu nejmenší. Děláme to proto, aby si kůň zvykl na tlak pod břichem. Většina koní zadržuje dech. Dopínání podbřišníku se provádí až těsně před nasednutím na koně.

Uzdění koně začíná tím, že přehodíme přes hlavu a krk koně otěže. Při uzdění si musíme dát pozor na to, abychom měli všechny řemínky odepnuté. Do pravé ruky uchopíme nátylník, tj. vrchní část uzdy, a do levé udidlo. Vsuneme do koutku tlamy koně levý palec, aby ji zvíře otevřelo, a poté můžeme vsunout udidlo. Přes koně přehodíme nátylník. Podhrdelník dopneme tak, aby nebyl příliš utáhnutý a vešla se tam minimálně naše pěst. Zbylé dva řemínky dopneme na maximum.

Poté vyvedeme koně z boxu ven či do haly, dopneme podbřišník, stáhneme třmeny, které jsou součástí sedla, a můžeme nasednout. 

Titurusová Tereza