Jak správně stěrkovat

Předtím než můžeme nanést na postavenou stěnu nebo příčku barvu, musíme povrch řádně upravit, aby se předešlo nedokonalostem při nanášení barvy.

Začínáme tím, že penetrační kapalinou postupně nepenetrujeme celou plochu, aby následně nanášené lepidlo drželo a neopadávalo. Lehce sbrousíme největší hrboly a nerovnosti na stěně. Poté musíme namíchat lepidlo na stěrkování. Do čistého kyblíku nalijeme vodu asi do jedné pětiny. Za stálého míchání postupně přidáváme lepidlo v sypkém stavu. Výsledné lepidlo by nemělo být ani moc řídké, ani moc tuhé, aby se lehce nanášelo.

Hoblíkem postupně nanášíme lepidlo na stěnu a zarovnáváme. Přebytečné lepidlo stáhneme a použijeme na další kus stěny. Pokračujeme, dokud nemáme pokrytou celou plochu. Poté natáhneme na plochu perlinku, hoblíkem ji lehce vtlačíme do lepidla a následně zahladíme. Plochu necháme schnout asi po dobu 24 hodin, popř. déle, je-li to potřeba. Po vyschnutí zase lehce zbrousíme nedokonalosti.

Dále můžeme nanášet druhou vrstvu a opakujeme postup jako u první vrstvy s výjimkou toho, že už nenatahujeme další perlinku. Po vyschnutí plochy opět přebrousíme, a je-li to nutné, naneseme další vrstvu lepidla, než budeme s plochou stěny spokojeni.

Nyní je plocha připravena na další úpravy, jako například malování nebo dodatečné zateplení. 

Jakub Horák