Dění ve světě

Politická situace
 
Jak bychom mohli zhodnotit současnou politickou situaci ve světě a u nás? Není to snadné, ale to není politika nikdy. Jediné, na čem jsme se shodli a co bych mohl říct s jistotou je, že stanovit v politice, kdo je „zlý“ a kdo „hodný“, není možné. Vždycky je to pro někoho dobré, pro někoho méně a pro někoho špatné.  Zhodnotit něco jako dobré lze tedy s odstupem času, bez subjektivního pohledu na věc, ale pouze podle většinového názoru. Krásnou definicí přispěl do tohoto článku Tony, a to tím, že řekl: „Příčinou všech problémů je chamtivost.“ Nezbývá mi, než souhlasit. Pokud pomineme věci, jako jsou ješitnost a hrdost, je v mezinárodních vztazích prakticky jediným důvodem, proč něco dělat nebo nedělat, pouze možnost získat víc peněz.
 
Svět
 
Hlavními světovým problémem dneška je tzv. uprchlická krize. Denně o ní slyšíme hodinu ve zpravodajství, ale stále nějak nevíme, co to je a hlavně co s tím dělat. Všichni stále mluví o tom, jak se budou střežit hranice, dělit uprchlíci rovnoměrně mezi státy, tvořit jejich registry a tak dále. Problém je, že aby to fungovalo, museli by se na postupu shodnout všichni zástupci svých zemí v rámci EU. Jak se zpívá v jedné písničce: „Když jeden jde shora, tož druhý musí zespoda…“, tak to krásně platí i v tomto případě. Ale prakticky jsem neslyšel nic o tom, co by se mělo dělat s příčinou této krize a masivního stěhování lidí v rámci světa. Ti lidé prchají před válkou a extremisty. Logické řešení by tedy bylo zarazit válku a stabilizovat život na severu Afriky. Ale to by se museli shodnout úplně všichni…
 
Krátce k ostatním tématům
 
Islámský stát je pouze teroristická organizace. Boj s ním je nezbytný. Vzhledem k charakteru boje bude také trvat dlouho a stát mnoho sil. A pokud se nepletu, podobně jako dnes IS, pořádala i Evropa ve středověku křížové výpravy, což bylo vlastně šíření víry ohněm, mečem, válkou a smrtí.
 
I přes všechno nesmíme zapomenout na anexi Krymského poloostrova. Tu raději komentovat nebudu, protože je to záležitost ještě více komplikovaná. Řeknu snad jen to, že navzdory vratkému příměří lidé umírají dál. Dalším velkým problémem jsou samotná média, která člověku podají zprávu o skutečnosti, ale pod svým vlastním úhlem pohledu.
 
Z domova
 
Pokusit se porozumět světu a politice v něm je složité, a taky krajně depresivní. Proto jsem se zasmál nad tím, když se skupinka umělců rozhodla sundat prezidentskou standardu vlající nad Hradem a místo ní vyvěsila rudé trenky. Ať za tím vidí kdokoli, co chce, nemůžeme popřít, že tato záležitost je úsměvná. Bohužel asi ve světě našemu panu prezidentovi reputaci moc nezlepšila. Důsledek pro nás může být ten, že prezident má být osoba reprezentující náš stát a národ po celém světě.
 
Jan Pytlík