Den otevřených dveří - Pěkníková

Zpráva

Den otevřených dveří

Datum 13. 12. 2017 bylo pro mnohé žáky 9. tříd důležitým dnem, protože se mohli zúčastnit dne otevřených dveří na Střední průmyslové škole stavební v Ostravě-Zábřehu. V tomto školním roce jsme již podruhé měli možnost navštívit stavební průmyslovou školu a seznámit se se vzdělávacím programem školy. Žáci a jejich rodiče mohli navštívit den otevřených dveří v úterý v době od 14.00 do 17.00 hodin. Škola se nachází v Ostravě-Zábřehu na ulici Středoškolská nedaleko Avion Shopping parku, zastávka Obchodní centrum. Škola nedávno slavila 65 let od svého založení a každým rokem se výrazně rekonstruuje. Před pár lety se stala výraznou, díky své žluto-červené fasádě a díky logu.

Společně s profesory a studeny školy mohli zájemci o studium nahlédnout do místností, které se nacházejí ve třípatrové budově. Nahlédli do kmenových tříd, počítačových učeben, kde se studenti učí CAD systémům, a dále do fyzikální a jazykové laboratoře. Střední průmyslová škola se může chlubit svou jazykovou laboratoří, protože je jednou z málo škol v Moravskoslezském kraji, které toto vybavení mohou nabídnout ke studiu jazykových dovedností. Pro relaxaci a pro lepší studium nabízí škola nové pohodlné sedačky na chodbách školy. Díky knihovně mají studenti možnost vybírat si knihy do povinné četby právě zde. Většina tříd je vybavena počítačem nebo notebookem, dataprojektorem a tabulí, jak na křídy, tak i fixy.

Studenti se mohou účastnit jazykových, matematických a fyzikálních soutěží a také soutěží ve fotografování a projektování v ArchiCADu. „V celostátní soutěži Projektování v ArchiCADu se škola umístila jako nejlepší za 10 let historie konání této akce,“ komentoval úspěchy školy její ředitel Ing. Norbert Hanzlík. Přední místa obsadila SPŠS také na VŠB za mosty ze špejlí a první místo získal student 4. ročníku za projekt z lepenky. Škola nabízí tři obory, které si žák může vybrat, technické lyceum, stavebnictví a geodézii. Studenti, kteří si vybírají technické lyceum, většinou pokračují na vysokých školách a zaměřují se na historii architektury nebo projektové dokumentace. Stavbaři mohou po střední škole nastoupit do stavebních firem a pracovat na pozicích spojených se stavitelstvím. Geodeti se věnují tvorbě map a mohou se také uplatnit na katastrálním úřadě.

Pro studenty, kteří mají vybrané obory s přijímací zkouškou, škola nabízí přípravné kurzy z matematiky a českého jazyka. Podle hodnocení letošních návštěvníků škola nabízí studium na vysoké úrovni a jsme rádi, že nás navštívilo mnoho studentů se zájmem o studium na SPŠ stavební.