Popis obrázku Josefa Lady - Pospěchová K.

Popis obrázku Josefa Lady

 

Obrázek Josefa Lady z roku 1942 zachycuje večerní atmosféru malé vesničky na severu Čech. Na obrázku lze spatřit jedinou živou duši, a to ponocného, který dnes drží stráž. Je chladný podzimní večer, všechno listí už opadalo a vypadá to, že brzy přijde zima. Proto je ponocný oblečen do tmavého dlouhého pláště, na nohou má obuté tmavé vysoké boty a na hlavě má nasazenou čepici. Za pasem má hůl a v ruce drží roh, kterým právě oznamuje půlnoc. Možná je také připraven ohlásit blížící se nebezpečí či požár.

 

Vesnička se nachází v malém údolí mezi kopci. Na nejbližším kopci se tyčí kostel, ke kterému vede jediná cesta, lemovaná stromy. Kostel je obehnán kamennou zdí a vstup do něj je umožněn pouze přes vysokou bránu. Brána je tvořena oválným vstupem, zasazeným do obdélníku, a trojúhelníkovým štítem. Jedná se o malý jednolodní kostel s jednou věží, nacházející se za kostelem, a s apsidou naproti bráně.

 

Samotná vesnička v údolí je tvořena malými chaloupkami, které jsou rozestavěny kolem rybníka. Rybník se nachází uprostřed vesničky a je lemován kamením. U rybníka rostou dvě malé vrby, které se nacházejí hned vedle sebe. Nalevo od nich stojí vysoký štíhlý strom. Večer působí klidně a je bezvětří, proto lze na rybníce spatřit odraz hvězd, které se třpytí na obloze.

 

Kolem rybníka lze spatřit celkem šest venkovských stavení s okny obdélníkového tvaru a okenicemi. Jejich střecha je zhotovena z tmavého dřeva a pokryta slámou. Domy jsou buď oploceny dřevěným plotem, nebo obehnány zděnou zídkou. Za kopcem, na kterém stojí kostel, je vidět střecha chaloupky, pravděpodobně ze sousední vsi. Všichni obyvatelé jsou ponořeni do spánku a zdá se, že noční idylu nemůže nic narušit.